Ter nagedachtenis van Edwige Swinnen

Edwige bij overhandiging prutsbeker

Ter nagedachtenis

Edwige, die lieve oude dame die ons de weg wees.

Woensdag (18.07.2012), toevallig anders een clubdag maar door verlofperiode een gesloten lokaal, hebben we in het Crematorium Westlede in Lochristi, definitief afscheid genomen van ‘ons’ Edwige.
Opzettelijk vernoem ik geen familienaam omdat dat in de club niet gebruikelijk is. We zijn gewoon vrienden en vriendinnen en al hebben we heel slimme freaks en absolute beginners zijn we gelijken onder elkaar. Daarom ‘ons’ Edwige.
Er waren heel wat leden komen opdagen. Zelfs leden die we in maanden niet meer gezien hadden. Vooral vrouwen. Afscheid nemen doet vrouwen meer pijn. Treuren doen ze dieper.
Het afscheid was zeer sereen. Geen holle woorden, alleen treurnis om een lieve oude dame (81) die er nu niet meer is. Die sterk zal gemist worden. Zeker in onze computerclub. Haar computerclub.
Ja, we zullen je missen Edwige. Het klinkt als een cliché, maar is het niet. We zijn er zeker van dat je geliefd was bij iedereen in onze club. We hadden allemaal heel veel respect voor je. Voor je moed waarmee je je problemen te lijf ging. Want je had het er moeilijk mee, dat was wel duidelijk. Maar opgeven hoorde er blijkbaar niet bij.
Je broer dacht net hetzelfde over je toen hij een korte levensschets van je gaf tijdens de plechtigheid. Een nooit afnemende drang naar kennis door op heel late leeftijd nog het computerjargon machtig te willen worden. Drang naar wetenschap, kunst en technologie. Superintelligent, noemde hij je.
Wij kunnen dat gerust bijtreden al kennen we maar een klein stukje (5 jaar) van je blijkbaar heel interessante leven. Wat voor ons ruim voldoende was om je goed te leren kennen. Van jong tot oud, want je was niet de enige veteraan bij Format C. Oud worden is geen synoniem voor Alzheimer, maar voor drang om nog meer kennis op te doen. Dat heb je wel bewezen.
Edwige. We zullen je ons dan ook altijd herinneren aan een lieve, vriendelijke, geduldige oude dame die ons de weg wees om nooit de moed te laten zakken.

(Ouwe) Leon